מהם נישואין אזרחיים? נישואים אזרחיים מוכרים על ידי המדינה, אך אין בהם סממנים דתיים ו/או מחויבות לחוקים הלכתיים. את טקס הנישואים עורכים באמצעות רשות אזרחית לרבות רשם נישואין ולחילופין נציג רשמי אחר. לאחר הטקס מקבלת מערכת היחסים בין בני הזוג תוקף משפטי לכל דבר ועניין. נישואין אזרחיים מוכרים במדינות רבות ומגוונות ברחבי העולם ומאפשרים גמישות מרבית בתנאי החוזה שבין בני הזוג כך שניתן לבצע התאמות מדויקות בנישואים המתקיימים בין בני זוג מדתות שונות, בני זוג ללא השתייכות לדת ואף עבור בני זוג שאינם מעוניינים בנישואין הכוללים טקסים דתיים.
הכירו את ההבדלים המרכזיים בין נישואין אזרחיים לנישואין דתיים
כאמור, נישואים דתיים נותנים תוקף למערכת יחסים בין בני זוג. מערכת היחסים במסגרת הדת, נשענת על חוקים הלכתיים ועל המסורת הנהוגה ביהדות ובהלכה היהודית וכל זאת בחסות הרבנות הראשית. בני זוג אשר אינם יהודים או שמא אחד מבני הזוג אינו יהודי, לא יוכלו לבוא תחת החופה כדת משה וישראל ויהיה עליהם לוותר על הטקס הדתי ולהינשא במסגרת אזרחית מעבר לים או במסגרת אזרחית חלופית.
זוגות אשר נישאים במסגרת נישואים אזרחיים לא מחויבים כלל לחוקים הדתיים / להלכה או למסורת, כך שבני הזוג (הם והם בלבד) מגדירים את השותפות ביניהם. נישואים אזרחיים מאפשרים נישואים גם בין בני זוג בעלי שוני משמעותי לרבות בני זוג שמגיעים מדתות שונות, אחד מבני הזוג לא מוכר כיהודי על ידי הרבנות וכן הלאה.
הסיבות בגינן מחליטים בני זוג להינשא במסגרת אזרחית ולא במסגרת דתית, נחלקות לרוב לשתי סיבות מרכזיות, האחת היא בני זוג מדתות שונות (יהודי שמבקש להתחתן עם נוצרייה, יהודייה שמבקשת להתחתן עם מוסלמי וכן הלאה) והשנייה היא חוסר רצון להיות כפוף לחוקים המוכתבים על ידי הרבנות הראשית לישראל.
יתרונות נישואין אזרחיים: גמישות משפטית והתאמה אישית
חתונה אזרחית מאפשרת לבני הזוג לתכנן את אופיו של הטקס, ללא מעורבות של גורם שלישי – את הטקס יכול להנחות כל אדם שבני הזוג יבחרו ולאו דווקא רב מטעם הרבנות הראשית או כזה שהוסמך על ידה. עוד ניתן באמצעות נישואים אזרחיים לגבש את התנאים המשפטיים שילוו את בני הזוג לכל אורך הדרך ובהתאמה מלאה לרצונם הפרטי והאישי.
ככל והתנאים המשפטיים התגבשו בין ועל ידי בני זוג, לא תידרש מעורבות מצד הרבנות הראשית ובני הזוג רשאים להחליט בין היתר בנוגע לחלוקת רכוש, לקבלת החלטות בנוגע לתנאים ייחודיים המאפיינים את בני הזוג ונוגעים להם באופן אישי וכן הלאה. במקרים בהם מערכת היחסים מסתיימת בפרידה, ניתן לגבש פתרונות משפטיים גמישים בין היתר על ידי הסכם ממון וזאת מבלי לערב את בתי הדין הדתיים.
התרת נישואין אזרחיים: איך מתבצע תהליך הפרידה המשפטית?
היה ומערכת היחסים בין בני הזוג עולה על שרטון, ניתן לממש את הפרידה בין בני הזוג בבית משפט אזרחי, על ידי הגשת בקשה להתרת נישואין במסגרתה יבצעו בני הזוג בין היתר : חלוקת רכוש, קביעת מזונות, משמרות ילדים וכן הלאה וכל זאת בכפוף לחוקי המדינה בה נערכו. כל מדינה אשר מאפשרת נישואים אזרחיים מאפשרת במקביל פרידה באופן מהיר וקל ובטח בהתייחס לפרידה המתבצעת במסגרת נישואים דתיים אזי הרבנות מעורבת בהליך הפרידה.
נישואין דתיים: יתרונות השמירה על מסורת ועל חוקים דתיים
לנישואים הדתיים יתרונות משמעותיים ובין היתר שמירה על ערכי המסורת, על ערכים רוחניים וכמובן שנישואים אלו מאפשרים לבני הזוג להקים בית בישראל בהתאמה מלאה לאמונה ולאורך החיים אותם הם מבקשים לבנות. נישואים דתיים הם חלק בלתי נפרד מהחיים של בני זוג מאמינים. הטקס אותו מבצע רב, שהוסמך לכך מטעם הרבנות, מדגיש את המחויבות הקיימת בערכי המשפחה, מעצים את השייכות הדתית לא רק למשפחה אלא גם לקהילה. בישראל הנישואים הדתיים הם הדרך היחידה בה יכולים ורשאים היהודים להתחתן.
נישואים עם אזרחית זרה, מה עדיף? נישואין אזרחיים או דתיים?
הכרתם אזרחית זרה / אזרח זר ואתם מבקשים להקים בית בישראל? כדאי לדעת, כי יתכן והפתרון הנוח יהיה לבצע נישואים אזרחיים. הטקס האזרחי יאפשר לכם להסדיר את המעמד של בן/ת הזוג ללא מעורבות דתית ובאופן כמעט מידי, מה שבהכרח יקל עליכם בתהליך אליו תדרשו לצורך הסדרת מעמדם החוקי בישראל. מאידך, היה וחשוב לכם להרים בית בישראל דרך טקס דתי, יהיה עליכם להכניס את האזרח הזר להליך גיור, שרק לאחר השלמתו, יתאפשר לכם להינשא דרך הרבנות.
מבקשים להינשא לאזרח זר? לא יודעים מה עדיף אזרחי או רבנות? לא מתחתנים לפני שנפגשים עם הצוות המוביל של משרד עורכי הדין מתן חודורוב. אנו נלווה אתכם לכל אורך הדרך, מהשאלה הראשונה ועד החופה.